HEMIJSKI PILING
 

 
 

Hemijski piling je procedura ograničena na lice i predstavlja kontrolisanu destrukciju spoljašnjeg sloja epidermisa kože, koji je praćen upalnim procesom i mikroskopskom nekrozom. Na taj način proces zarastanja predstavlja suptilnu kontrakciju obnovljene kože sa željenom redukcijom neravnina ili bora.

Najčešće je dodatna procedura nakon operacije faceliftinga, a nikad zamena za isti.

Hemijski pilinzi različitog intenziteta se primenjuju u medicinskom centru. Blagi pilinzi su veoma na ceni. U slučajevima posebno izabranih pacijenata, više blagih pilinga često daje rezultate slične dubinskom pilingu, uz manje rizika i brže zarastanje ožiljka.

Cilj:
Sitne borice oko usta, na čelu i obrazima, različite neravnine lica, ožiljci od akni, starosno izmenjena koža, mogu uspešno biti umanjene ovim tretmanom.

Operativna tehnika i anestezija:
U intravenskoj analgosedaciji ili površinskoj topikalnoj anesteziji sveže pripremljen rastvor se aplikuje na lice, polako i u zavisnosti od rastvora drži se od nekoliko minuta do 60 minuta, posle čega se vrši neutralizacija. Nakon toga se aplikuje  mleko za sunčanje ili hidratantna krema.

Oporavak:
Nakon zarastanja koža je tanja i manje elastična. Gubitak pigmenta kože nakon hemijskog pilinga je neizbežan, a ekspozicija suncu ograničena za narednih par meseci i uspešno se može prekriti šminkom. Osetljivost kože nakon procedure traje par dana. Vrsta laganog zavoja se skida 48 časova nakon pilinga. Umivanje započinje nakon 5. dana, a crvenilo lica se postepeno smanjuje tokom 2 meseca. Strogo je zabranjeno izlaganje suncu tokom prvih nedelja nakon procedure i zahteva korišćenje zaštitne sunčane kreme.
 
Retke komplikacije:
Gubitak dela kože, ožiljci, kontrakcije/distorzije.