LIPOSKULPTURA TELA
(Liposukcija, lipoaspiracija, lipofilling, liposhifting)
 

 
 

Cilj: Preoblikovanje tela uklanjanjem masnih naslaga sa raznih delova tela kao što su: kukovi, bedra, leđa, gornji i donji stomak, "jahaće pantalone", unutrašnje strane butina i kolena, podkolenice, članci na nogama i unutrašnje strane nadlaktica. Uklonjeno masno tkivo može se, po potrebi, filtrirati i vratiti u one delove tela gde za to postoji potreba (neravnine, udubljenja, prirodne bore, podebljavanje usana, jagodica, zadnjice itd.).

Operativna tehnika:
Kroz manje ubode na koži posebnim instrumentima (kanilama), koji se uvlače pod kožu vrši se aspiracija masnog tkiva. Kanile moraju biti različitih veličina i oblika (promera 2-6 mm) da bi mogle ravnomerno da izvuku mast iz svih slojeva. Proces aspiracije se prethodno olakšava ubacivanjem (infiltracijom) fiziološkog rastvora sa adrenalinom ili ultrazvučnim razbijanjem masnog tkiva.

Trajanje procedure i anestezija:
U zavisnosti od zahvaćenih regija, liposukcija može trajati od 1-5 časova i obično se odvija u periduralnoj anesteziji uz analgosedaciju.

Oporavak:
Povratak na uobičajene aktivnosti nakon 5-7 dana. Odmah nakon intervencije pacijentu se navlači steznik (mider) koji bi trebalo da nosi bar dve do tri nedelje zbog boljeg skupljanja kože, odnosno dok se otok i podliv sasvim ne umanje.

Retke komplikacije:
Prolazna pojava modrica i otoka koji se postepeno povlače tokom dve nedelje. Mogući su prolazni poremećaji senzibiliteta kože, kao i eventualne manje neravnine, zbog čega se savetuju rana postoperativna masaža i limfna drenaža.

Ukoliko je koža izgubila svu svoju elastičnost, potrebno je primeniti postupak redukcije kože (lifting butina, kukova ili ruku).

    pre    
posle
pre
posle
pre
posle
pre
posle  
pre
posle  
pre
posle