PODIZANJE DOJKI 
(Mastopeksija, Breast up)
 

 
 

To je operacija kojom se podižu i preoblikuju opuštene dojke. Pacijentkinje se često odlučuju na ovu operaciju  posle gubitka telesne težine ili posle porođaja, kada se umanji obim žlezde koja više nije jedra.

Operativna tehnika: U zavisnosti od veličine i oblika dojki postoji veliki broj operativnih tehnika. Među njima su najčešće sledeće:

1. Vertikalna tehnika sa kružnim ožiljkom oko bradavice i vertikalnim ožiljkom od bradavice naniže.

2. Invertno T - Tehnika koja podrazumeva kružni ožiljak oko bradavice, jedan vertikalni i jedan horizontalni ožiljak, u brazdi ispod dojke.

3. Periareolarna tehnika nakon koje ostaje samo kružni ožiljak oko bradavice, koji u početku ima falte oko sebe, ali koje pod pritiskom žlezde iznutra postepeno iščezavaju. Ova tehnika je pogodna za veoma velike grudi.

Ukoliko je potrebno  da se istovremeno poveća i obim dojki, implantat se može postaviti ispod ili iza žlezde, ali najčešće ispod mišića.

Trajanje procedure i anestezija: Procedura traje od 2.5 do 3.5 časa i obavlja se u opštoj anesteziji.

Oporavak: Povratak na uobičajene aktivnosti nakon 5-7 dana. Konci se skidaju posle dve nedelje. Preporučuje se nošenje grudnjaka.

Retke komplikacije: Prolazni poremećaj osetljivosti bradavica, blagi otok koji se povlači za 1-2 nedelje. Ne postoji garancija da će funkcija dojenja ostati očuvana. Ožiljci su trajni, ali postepeno blede.

    pre    
posle
pre
posle
pre
posle
pre
posle  
pre
posle  
pre
posle